Ashram abc – tietopaketti kiinnostuneille

Suosittelen Yogavillea kaikille elämänlaadusta, joogasta, meditaatiosta ja ashram-elämästä kiinnostuneille. Yogaville perustettiin yhdistämään kaikkia uskontoja ja edistämään maailman rauhaa, joten tänne ovat aidosti tervetulleita ihmiset elämänkatsomuksesta riippumatta – myös ateistit.

Yogaville sijaitsee Virginian osavaltiossa USAssa. Paikalle on jokseenkin helppo saapua, New Yorkiin saa edullisia lentoja, ja sieltä menee juna Charlottesvilleen. Lentäenkin toki pääsisi, mutta mielestäni juna oli aika jees.

Ashram-elämän sisältö

Päivittäin on tarjolla kolme tai neljä meditaatiohetkeä (30-70 minuuttia), ja muutama hatha-joogatunti. Ruokaa saa kolmesti päivässä – aamiainen, lounas ja illallinen (loistavaa vegaaniruokaa, mutta tarjolla on myös jugurttia aamuisin ja juustoa silloin tällöin). Alueella on myös kahvila, jossa myydään orgaanisia ja vegaaniherkkuja, jos tekee mieli napostella ruoka-aikojen ulkopuolella.

Vaatimukset ovat kuusi työvuoroa viikossa (noin 3,5h / kpl) ja kaksi ruokailun jälkeistä siivousta viikossa (noin tunnin kerrallaan). Lisäksi tulee käydä ainakin kymmenessä ohjatussa meditaatiossa, viidessä hathassa, osallistua satsangiin ja kolmeen opetustuokioon per viikko. Tämä setti pitää yllättävän kiireisenä.

Vaihtoehtoja

Living Yoga Trainee –ohjelma (LYT) jossa itse olen on vain yksi monesta vaihtoehdosta. Täällä käy ihmisiä leireillä, retriiteillä, viettämässä viikonloppua tai ihan vain ashramin vieraina. Alueella on hotellitasoista majoitusta niille jotka ovat lyhyempiä pätkiä, me LYTit ja muut asukit elelemme asuntolassa.

Muita mahdollisia ohjelmia ovat Farm Internship tai Kitchen Internship jos haluaa hengailla täällä pidempään muttei halua tehdä kaikkea sitä mitä LYTeiltä vaaditaan (eli meditaatioita, opiskelua ja hatha-joogaa). Tosin vaatimuksena on ensin suorittaa yksi kuuukausi LYT-ohjelmassa, tai Teacher Training.

 Miksi?

Ihmiset tulevat tänne monista eri syistä. Jotkut haluavat syventää meditaatioharjoitteitaan, toiset ovat innostuneet joogan fyysisestä puolesta, toisia kiinnostaa elämä ashramilla, jotkut tulevat rauhoittumaan, toiset etsimään itseään, tai kenties uudelleen arvioimaan elämänsä ja muuttamaan elintapoja paremmiksi. Mikä ikinä tavoite onkin, ihmiset tuntuvat löytävän täältä vastauksia.

Vaatimukset

Ohjelmaan tuntui olevan aika helppo päästä mukaan. Minun ainoa kokemukseni joogasta oli kymmenen kerran alkeiskurssi, ja meditaatio lähinnä terminä tuttu. Tärkeintä on, että henkilö itse kokee olevansa tasapainoinen – tätä ohjelmaa ei siis suositella henkilöille joilla on mielenterveysongelmia tai suuria mullistuksia elämässä. Myös pienoista joustavuutta tarvitaan, aamuisin tulee herätä noin 4.30, ruoka on vegeä, käytöksen ja pukeutumisen tulee olla säällistä, ei deittailua, ei huumeita / alkoholia jne.

 Kuukauden kustannukset

Lennot (about 500€ jos tulee New Yorkin kautta, olettaisin, en tiedä mitä maksaa suoraan)

Junamatkat New York – Charlottesville noin 130 dollaria suunta

Ohjelman maksu (sisältää ruuat, opetuksen, asumisen – oikeastaan kaiken) 350 dollaria (jos tekee työtä enemmän kuin 6 vuoroa viikossa, hinta on alhaisempi).

Tutustumisviikonloppu 100 dollaria (tai oikeastaan 180 dollaria, mutta siitä vähennetään osa sitten kun itse LYT-ohjelma alkaa).

Nouto ja vienti Charlottesvillen asemalle – 100 dollaria yhteensä.

Kuukauden reissu olisi siis noin 1500€, jos tulee Suomesta ihan vain tätä varten (laskin mukaan parisataa ekstraa satunnaisia kuluja varten). Aika kohtuullista mielestäni.

Lisätietoa

Netissä voi lukea lisää ashramista. Virallinen nimi on Satchidananda-ashram Yogaville. Epäilen, että Yogaville-nimi syntyi, koska paikalliset eivät pystyneet kääntämään kieltään satchidanandan ympärille 😉

Infoa Living Yoga Trainee -ohjelmasta

******

Duunit ashramilla

Keittö ja housekeeping ovat niitä joita LYTit yleensä tekevät.

Keittiö

Keittiössä enimmäkseen pilkotaan vihanneksia. Homma on jokseenkin kiireistä, mutta me teemme hommia kasvokkain ja vierekkäin neljän ryhmässä, joten jutustelu sujuu mukavasti siinä sivussa. Silloin tällöin saattaa saada tiskivuoron, jolloin tulee käyttää laitoskeittiö-tiskikonetta, joka puhkuu höyryä ja pitää meteliä. Astioiden kuivaaminen ja paikoilleen laittaminen on myös oma hommansa. Ruokasalin putsaaminen eli imurointi ja pöytien pyyhkiminen saattaa myös sattua kohdalle.

Housekeeping

Kotitalouspuolella saattaa päästä viikkaamaan tai pesemään pyykkiä – eli hotellihuoneiden lakanoita ja pyyhkeitä.

Tai sitten siivoamaan huoneita edellisten vieraiden jäljiltä (sänkyjen petaus, kylppäreiden siivous, imurointi…).

Tai sitten siivotaan yleisiä tiloja. Hämähäkinseittejä nurkista, isoja kylppäreitä, lattioiden moppausta yms.

Mitä ikinä tehdäänkään, tahti on yleensä erittäin hidas, ja tauot pitkiä.

Farm

Maatilalla saattaa päästä poimimaan kypsiä vihanneksi, rakentamaan aitaa, tekemään maatöitä, istuttamaan, viemään tuotteita markkinoille myytäväksi… Riippuu kovin sesongista.

Library

Kirjasto on monen lempparityöpaikka. Asiakkaita käyt ehkä kerran tunnissa. Useimmat käyttävät ajan omaan opiskeluun.

Mutta ne tehtävät jotka täytyy hoitaa tulee tehdä hyvin, koska kirjastosta vastaava swami on erittäin tyly.

Support staff

Tukijoukot tekevät kaikenlaisia hommia ashramilla. Samoja kuin yllä mainitsin, mutta he myös työskentelevät eri ohjelmien parissa. He vastaavat viraiden oleskeluista ja käynnissä olevien kurssien, retriittien ja muiden sujuvuudesta. Jotkut saavat työstä jopa palkkaa.

Ruokavalio

Täällä syödään hyvinkin terveellisesti. Vegaanista ruokaa enimmäkseen, mutta aamuisin ja iltaisin on tarjolla myös jugurttia, ja silloin tällöin ruuassa saattaa olla juustoa. Useimmiten ruoka on hyvin vähäsuolaista, mutta tarjolla on mausteita joita voi itse ripotella jälkikäteen.

Jälkkäri on erityistä luksusta, ehkä kerran tai kahdesti viikossa. Silloin tällöin ostan herkkuja teepuodista, mutta kroppani menee siitä joka kerta sekaisin. En kerrassaan enää kestä mitään makeaa tai super suolaista 😛 Hyvä niin – houkutus syödä lakuja (puodista saa Pandan lakua!) tai keksejä on paljon pienempi. Enkä ole janoinen juuri koskaan. Vaikuttaa siltä, että suola ja sokeri ovat ne jotka saavat minut normaalisti niin kovin janoiseksi.

Opetustuokiot

Meillä on kolme opetustuokiota viikossa

– raja yoga (älyllinen jooga vrt. hatha-jooga, joka on fyysistä joogaa)

– scripture study (moraaliopin tulkintaa ja keskustelua)

– interfaith (tutustumista eri uskontoihin ja niistä keskustelua)

Viimeksi rajassa Pryananda selitti meille miten mieli likaantuu eri tunteista ja elämän taakasta – oma setti pitäisi yrittää pitää kirkkaana kuin lähdevesi – rauha jota mikään ei pysty heiluttamaan. Eräällä kerralla eräs mies kertoi meditoinnista, ja parilla aikaisemmalla kerralla oli kuuluisien pyhimyksien ja hengellisten johtajien esittelyjä.

Scripture on tekopyhyyden multihuipentuma. Sitä vetävä nainen on hieman pihalla, mutta se on  ystävällinen ja iloinen piha. Hänen maailmassaan on mustaa ja valkoista, eikä tuhmia sanoja lainkaan. Käsittelimme moraalioppia ajalta 600ekr, joten hieman joutui tulkitsemaan välillä mitä kirjoittaja mahtoi tarkoittaa. Tavallaan aivan mielenkiintoista, muttei kuitenkaan vastannut oman elämän kysymyksiin.

Interfaith oli viimeksi ihan mielenkiintoinen. Tavoitteena on kasvattaa meistä hyväksyvämpiä muiden uskontojen suhteen. Näkökulma oli minulle hieman hassu, koska olemme keskittyneet islamin, kristinuskon ja juutalaisuuden yhtäläisyyksiin. Minun kasvatuksesni kun ei suoranaisesti ole noista mitään – kristillinen jos jotain. Tosin Amylle se oli vielä suuremmin kärsimystä. Hän kun tuli juuri vuoden komennukselta Irakista, jossa islam on jokseenkin näkyvä osa kulttuuria. Toisaalta voi olla hänelle hyväksikin pystyä erottamaan Islam Irakista ja terrorismista. Tai no… ei pari interfaith-oppituntia siihen vielä kovin paljon vaikuta.

Vapaa-aika

Vapaa-ajalla voi yrittää saada kyydin Charlottesvillen ihanaan pieneen kaupunkiin, käydä joella uimassa, lähikylän kahvilassa, musisoida muiden kanssa pihalla, käydä kävelyllä metsässä, loobailla, lukea kirjastossa, meditoida, hengailla teepuodissa, harrastaa omiaan…

Mainokset

2 responses to “Ashram abc – tietopaketti kiinnostuneille

  1. Monet ihmiset luulevat joogan olevan vain fyysisen terveyden ylläpitämistä, eli ikään kuin liikunnallinen harrastus. Jooga tähtää ihmisen terveyteen, hyvinvointiin sekä fyysisen harjoituksen avulla ihmisen fyysisen terveyden ja kunnon edistämiseen. Jooga on kuitenkin myös paljon muuta kuin pelkkiä fyysisiä harjoitteita.

    Joogan alkuperäinen merkitys ja tarkoitus on henkinen kasvu, jossa joogan avulla ihminen yhdistyy kaikkialla olevaan jumaluuteen itämaisten uskontojen oppien mukaisesti. Joogan avulla ihmisessä oleva henki pyrkii sielunyhteyteen maailmankaikkeuden hengen ja sielun kanssa.

    Jooga harjoitteiden ja meditaation avulla pyritään kasvamaan henkisesti, jonka kautta ihmisen tietoisuus kasvaa ja kehittyy. Joissakin joogan eri lajeissa pyritään joogan ja meditaation avulla saavuttamaan valaistumisen tila.

    Tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/jooga.html

  2. Mitenköhän tämä liittyi kirjoitukseeni? Jooga mainittu 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s